Acoperire

Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Aţi dorit să scrieţi 
Răspuns
Specialist
Postări: 60
Înregistrat: ‎24-01-2012
0

Lipsă acoperire 3G 900 Mhz pe toate granițele exceptând Ungaria

De ce lipsește acoperirea 3G 900 Mhz pe toate granițele exceptând Ungaria? De ce nu avem dreptul să știm acest mare secret? De ce nu scrie nicăieri pe site-ul Vodafone că granițele nu sunt acoperite 3G? Doar dacă ne holbăm atent pe harta de acoperire observăm această lipsă. Clienții Vodafone din apropierea granițelor sunt oropsiții Vodafone. Plătesc la fel ca ceilalți, dar nu au voie nici măcar să știe de ce nu beneficiază de aceleași servicii ca ceilalți români clienți Vodafone...  

Sfătuitor
Postări: 56
Înregistrat: ‎24-01-2012

De ce Vodafone nu acopera zonele de granita ?

Am fost in Serbia peste Dunare de Ostrovul Mare si nu era semnal pe 3 G ,900 Mhz,de ce?

in Serbia exista o retea MTS care avea UMTS pe 2100 mhz iar noi nu putem sa acoperim zonele de granita?

am prieteni care stau in zonele de granita si sunt dezamagiti ca ei nu au 3 G 

chiar nu se poate face nimica in acest sens?

Forgiven,but not forgotten
Începător
Postări: 15
Înregistrat: ‎24-01-2012
0

Re: De ce Vodafone nu acopera zonele de granita ?

Din cate stiu eu nu se poate utiliza spectrul 900 mhz in zonele de granita mai ales acolo unde exista granita cu o tara care nu este membru UE si deci nu si-a armonizat legislatia in domeniu.  Undele radio nu stiu de granita si daca s-ar emite de aici pe 900 mhz date, este posibil sa apara interferente la sarbi, acolo unde spectrul este folosit pentru voce.

Vizitator
Postări: 9
Înregistrat: ‎24-01-2012
0

Re: De ce Vodafone nu acopera zonele de granita ?

putin mai sus,adica la Nadlac,am avut semnal 3G Vodafone,chiar si la 10 km de granita.

Începător
Postări: 12
Înregistrat: ‎24-01-2012

Re: Lipsă acoperire 3G 900 Mhz pe toate granițele exceptând Ungaria

Salut utilizatorule,

 

eu sunt aproape de granita cu Ungaria, dar am doar 20 km, la localitatea mea am antena 3g  umts , dar nu acopera localitatea mea, la localitatile unde am doar 2 - 5 km cu granita am semnal 3g / 3g+ VF HU, T - MOBILE HU SI TELENOR / DJUICE HU bineinteles si 2g ... doar .... Emoticon cu limbă scoasă inginerii de la vf ro au putut sa faca asaceva greseala, dar sa alegi oange ul si cosmote ul unde ai o acoperire excelenta Emoticon cu limbă scoasă

Sandor

Specialist
Postări: 60
Înregistrat: ‎24-01-2012

Re: Lipsă acoperire 3G 900 Mhz pe toate granițele exceptând Ungaria

Aha... deci sunt probleme cu 3G-ul Vodafone și la granița cu Ungaria.

Există chiar și orașe fără acoperire 3G Vodafone: Târgu Bujor și Berești județul Galați; Huși și Murgeni județul Vaslui; Darabani județul Botoșani; Vișeu de Sus județul Maramureș; Oravița și Moldova Nouă județul Caraș Severin; Calafat, Dăbuleni și Bechet județul Dolj, Zimnicea județul Teleorman (incredibil, acesta e municipiu), Negru Vodă județul Constanța. Acestea mi le amintesc acum. Mai sunt și comune mari, mai mari decât unele orașe, care din cauză că sunt la granițe, sunt tot fără 3G: Pechea județul Galați (acoperită parțial, cu semnal slab în zonele înalte, avantaj numai cine locuiește pe deal!!!), Răducăneni județul Iași, Dângeni și Săveni județul Botoșani (am uitat, Săveniul este oraș de câțiva ani), Putna județul Suceava.

Nu știu care e situația orașului Corabia din județul Olt, dar nu cred să fie acoperit 3G Vodafone. S-a luat la rând, n-a contat că e localitate mare sau mică: dacă e pe graniță, NO 3G!

Există doar câteva excepții de orașe pe graniță care s-au acoperit 3G 2100 Mhz: Oltenița județul Călărași, Turnu Măgurele județul Teleorman, Orșova județul Mehedinți, Jimbolia județul Timiș, Siret județul Suceava, Sighetu Marmației județul Maramureș. Unde s-a vrut, s-a investit. Sau… unde nu s-au mai putut scurge convorbirile prin GSM și au apărut momente când nu puteai să dai și să primești apeluri din cauza congestiei stației, așa cum a fost în orașul Măcin județul Tulcea. Norocul orașului Isaccea, că odată cu Măcinul s-a acoperit și Isaccea cu 3G pe 2100 Mhz. Foarte rău a fost că timp de 10 luni la Măcin puteai să fii sunat pe Vodafone și telefonul să se prezinte ca și cum ar fi închis, din cauza congestiei rețelei. De-abia după 10 luni s-au urnit să rezolve problema.

Cosmote a făcut altfel în privința 3G: a acoperit orașele mari, apoi în paralel cu orașele mici a acoperit unele comune mari și toate locurile cu populație deasă, unde apăreau congestii de rețea pe GSM. Nu a contat că sunt orașe sau comune și nici n-au așteptat să trimită clienții zeci de sesizări!

Valea lui Mihai din județul Bihor cum e acoperită 3G Vodafone: pe 900 sau pe 2100 Mhz?  

Highlighted
Sfătuitor
Postări: 41
Înregistrat: ‎25-01-2012

Re: Lipsă acoperire 3G 900 Mhz pe toate granițele exceptând Ungaria

Salut Sarighiol  Emoticon fericit

 

 

Este putin probabil sa obtii vreun raspuns oficial de la Vodafone în legatura cu aceasta întrebare. Insa acum stii bine de ce nu s-a "reusit" acoperirea granitelelor cu UMTS900 : pentru ca spectrul pe 900MHz este deja destul de încarcat pe 2G, iar în zona granitelelor este de 2 ori mai încarcat pentru ca acolo sunt 2 operatori care trebuie sa-si aloce canalele (cei 12.4MHz din spectrul de 900Mhz)  fara sa se "interfereze" unul cu celalalt.

 

Acum spui ca la granita cu Ungaria acoperirea UMTS900 ar fi mai buna. O posibila ipoteza (desi cam trasa de par) ar fi ca în Ungaria aveam reteaua Vodafone HU care utilizeaza pe 2G aceleasi "canale" ca Vodafone RO (adica de la BCCH 1 la BCCH 61, asa si este în realitate pentru ca am verificat ultima data când am trecut prin Ungaria). Poate baietii au lucrat de comun acord cu cei de la VDF HU si au reusit sa se coordoneze pentru a creea un plan de frecvente care sa fie acceptabil pentru ambele retele.

 

A doua ipoteza mai plauzibila ar putea fi ca în zona de granita cu Ungaria, Vodafone RO sa aiba prioritate la utilizarea anumitor canale, asa ca si-au permis sa le utilizeze pentru UMTS900. De exemplu, sa zicem ca în RO Vodafone utilizeaza pe 2G de la BCCH 1 la BCCH 61, iar în Ungaria VDF HU face acelasi lucru ; la frontiera dintre cele 2 tari, spectrul radio trebuie împartit echitabil între cei 2 operatori, adica de exemplu VDF RO sa utilizez în prioritate BCCH 1 la 31, si VDF HU sa aiba dreptul sa utilizeze BCCH 31 la BCCH 61 ; însa exista niste reguli (o coordinare internationala care defineste ce operator are prioritate în zonele de frontiera dintre 2 tari) care fac ca o retea poate avea prioritate în utilizarea spectrului, de exemplu ca VDF RO sa poate utiliza de la BCCH 1 la BCCH 45... ceea ce le ofera o largime de spectru de 9MHz - din care pot "libera" 5MHz pentru a-l muta pe UMTS900.

 

 

In concluzie, lipsa de semnal de la frontiere nu este ceva voit, ci pur si simplu nu s-a putut face altfel.

Sngura solutie era sa acopere acele zone cu clasicul UMTS 2100MHz. Emoticon care face cu ochiul

 

Specialist
Postări: 60
Înregistrat: ‎24-01-2012
0

Re: Lipsă acoperire 3G 900 Mhz pe toate granițele exceptând Ungaria

Mulțumesc, Cosconor! Ne-am întâlnit și pe acest forum!

Da, soluția cea mai la îndemână este 3G 2100 Mhz. De ce oare nu au aplicat-o? Prima bănuială: costă mai mult. Nu-mi dau însă seama în ce constau aceste costuri ridicate comparativ cu ale rețelei 3G 900 Mhz. Ai cumva idee?  

 

 

Începător
Postări: 12
Înregistrat: ‎24-01-2012

Re: Lipsă acoperire 3G 900 Mhz pe toate granițele exceptând Ungaria

Stimate utilizatori 

 sarighiol & Cosconor

 

DE OBICEI,  din aceea cauza au fost implementate antene noi la vf ro cu umts pt ca au acoperit multe localitati unde nu a fost deloc semnal, ei bine, acum avem semnal si pe pamant agricol, cand nene Ioan sapa sau habar n am ce face dar nu este folosit, si acel doar dealerii au fost 'instruiti' gresit pt ca nu monteaza in localitati cu granita aceste antene, de exemplu la Valea l Mihai doar 2g am, pt ca nici in partea din Ungaria nu am semnal ... pt ca nu este cerinta ... deci multmaibine sa adresati intrebarea voastre la reprezentante nu ci la dealeri. 

 

o zii excelenta!

 

Sandor

Sfătuitor
Postări: 41
Înregistrat: ‎25-01-2012

Re: Lipsă acoperire 3G 900 Mhz pe toate granițele exceptând Ungaria

Costurile sunt mai ridicate pentru ca acoperirea unei celule care emite pe 2100Mhz este (mult) mai mica fata de una care emite pe 900MHz. Simplu ! Emoticon fericit

 

Pentru a oferi semnal 3G în mod "omogen" în zonele de frontiera unde nu s-a putut upgrada pe 900Mhz ar trebui intercalate noi NodeB-uri pe 2100Mhz, pentru ca daca s-ar baga 2100 doar pe BTS-urile existente nu ar fi suficient (nu sunt destul de dense pentru a asigura o acoperire decenta... deja ca uneori si pe 900MHz este cam just, îti dai seama cum ar fi 2100). Iar sa construiesti statii noi costa destui €, si cu 4G-ul care nu mai este foarte departe probabil ca nu se merita...