Internet

Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Aţi dorit să scrieţi 
Răspuns
Highlighted
Sfătuitor
Postări: 41
Înregistrat: ‎24-01-2012

Securitatea online

[ Editat ]

Bine v-am regasit, dragi colegi! Emoticon fericit
In lumea de astazi in care traim, lumea ''moderna'', accesul la internet este ceva obisnuit, rar gasim cate un loc fara o conexiune la internet, fie ea wireless sau wired.
Acest mare beneficiu pe care-l avem, al internetului la tot pasul, presupune si anumite riscuri, riscuri care cresc pe zi ce trece.
Desigur, trebuie stiut faptul ca aceste riscuri nu sunt prezente de ieri, de azi, ci de cand evolutia internetului a atins cote foarte mari, fiind foarte, foarte usor de accesat.
Nu va speriati, nu vi se intampla nimic. Emoticon fericit
Vreau sa vorbim putin despre securitatea online si despre cum ne putem proteja eficient impotriva diferitor probleme care pot sa apara.
Retineti ca solutiile pe care vi le recomand se aplica utilizatorilor casnici, obisnuiti.
Cum ne putem proteja? Incepem cu o ''lista'':
- Firewall-ul: Este componenta care va ajuta sa filtrati si sa blocati traficul nedorit, precum si accesul catre calculatorul vostru. Este o componenta esentiala in securizarea intregului vostru sistem, a retelei.
Utilizand un firewall, accesul nedorit al diferitelor softuri, conexiuni nu va mai putea avea loc.
Un firewall excelent este cel oferit de catre Comodo, unde mai pui ca-i si gratuit pentru utilizatorii casnici. Instalati si mentineti actualizat firewall-ul.
Niste setari pe care vi le recomand:

 - intrati in pagina firewall-ului, click pe tab-ul Stealth Ports Wizard si alegeti optiunea Block all incoming connections and make my ports stealth for everyone. Aceasta optiune blocheaza accesul conexiunilor de intrare si va face imposibila vizualizarea porturilor sistemului utilizat.
Tot in acest tab, mergeti la optiunea Firewall Behavior Settings, apoi click pe Advanced, aici urmand sa bifati urmatoarele:
- Protect the ARP Cache

- Block Gratuitous ARP Frames
- Block Fragmented IP Datagrams
Optional, puteti bifa si optiunea Do protocol analysis.
- Antivirusul: Descarcati un antivirus, configurati-l pentru o securitate sporita si mentineti-l actualizat in permanenta.
Producatori precum Avira sau Avast! ofera protectie excelenta si gratuita pentru utilizatorii casnici. Folositi cu incredere unul din softurile produse de catre acestia.
- Antimalware sau alt soft pentru scanare ocazionala:
Antivirusii moderni, cei disponibili pe piata la momentul actual, ofera protectie pentru mai multe tipuri de infectii, nu doar pentru virusi. Totusi, recomand folosirea a unui program antmalware pe langa antivirus, pentru o protectie sporita. Malwarebytes Antimalware este un exemplu foarte bun si... gratuit. Versiunea gratuita nu interfereaza cu antivirusul, intrucat nu ofera protectie in timp real. Inainte de fiecare scanare, actualizati baza de date si programul, daca este necesar.
- Browser-ul: folositi mereu un broswer modern si pastrati-l actualizat. Nu instalati plugin-uri de pe site-uri dubioase niciodata. Stergeti plugin-urile inutile, ocupa spatiu si ingreuneaza navigarea.
Va recomand sa folositi un soft care sa stearga fisierele temporare, cookies-urile, parolele salvate si alte date cu caracter confidential. Un program gratuit si eficient este CCleaner.
Nu uitati sa aveti contul de utilizator de pe calculator protejat de o parola puternica, stiuta doar de voi. Nu permiteti accesul persoanelor straine la calculator.
Nu accesati site-uri dubioase, necunoscute.
Aveti grija la retelele wireless publice, precum cele din cafenele sau parcuri. Nu folositi o astfel de retea, daca nu sunteti absolut siguri ca este in regula. Datele voastre sunt cele mai importante, iar daca reteaua nu ofera un minim de protectie, atunci toate informatiile precum parolele, conturile de mail sau datele cardului bancar pot fi citite si urmarite foarte usor.
Actualizati mereu sistemul de operare si softurile instalate.
Recomand folosirea unei conexiuni mobile. prin 3G, in locurile publice. Folosind o conexiune 3G, veti avea certitudinea ca datele voastre sunt in siguranta.
Daca detineti un router wireless sau un dispozitiv precum un router portabil, precum un dispozitiv MiFi, criptati reteaua cu parola WPA2. WPA2 este cel mai puternic standard existent la momentul actual.

Aceste sfaturi, idei, vroiam sa le impartasesc cu voi, colegii mei. Nu este nimic greu sau complicat, sunt doar niste solutii elementare, pe care oricine ar trebui sa le stie si sa le puna in practica pentru siguranta sa.

Multumesc,
Florin.